Ruang Soal Jawab

Sebarang persoalan berkenaan umrah, haji, dan pelancongan boleh diutarakan disini,kami akan menjawab sebaik dan secepat yang mungkin. Sekian.

89 Responses to Ruang Soal Jawab

  1. Tanpa Nama says:

    Saya bercadang nak bawak keluarga menunaikan umrah pada penghujung tahun ni pada bulan 12. Kenapa tiada agensi yang mengeluarkan pakej pada masa tersebut?

    • darulmubarak says:

      Assalamualaikum….
      Terima kasih kerana melayari laman web kami.

      Untuk pengetahuan pihak tuan, selepas musim haji, pihak arab saudi tidak mengeluarkan visa.
      Jadi tuan boleh menunaikan umrah di awal tahun, insyaAllah

      Terima kasih,
      Admin

  2. MAISARAH BINTI JAHINI says:

    kanapa buku panduan asas umrah tu tak boleh untuk download?

  3. Dog Yoga says:

    I always like to have a read about such things, my blog is related if you want to have a look round it please feel free. I have added yours to my bookmarks.
    Welcome to my website http://www.about-dogs.zoomshare.com.

  4. liana says:

    salam..kalau nak pakej korea 6 days untuk 2 orang berapa ea?

    • darulmubarak says:

      Salam.
      Terima kasih kerana menghubungi kami.
      Korea 6H5M RM3850/pax. Tarikh yg kami ada pada 31/10 – 05/11.

      Rgrds,
      Ida

  5. M.Khafiz says:

    Assalamualaikum,adakah pihak darulmubarak ada menawarkan pakej baktisiswa untuk pelajar2?Sebelum itu,sye merupakan pelajar fakulti kejuruteraan mekanikal UiTM Shah Alam.

    • darulmubarak says:

      wsmalam..
      boleh saya tahu apa bentuk program yang ingin dijalankan semasa melancong nt? ikut pada keadaan juga. terima kasih :)

  6. M.Khafiz says:

    Alhamdulillah..hurm,km bercadang ntk ke kemboja ntk menjalankan aktiviti baktisiswa di perkampungan Cham cthnya bergotong royong,mngadakan modul ntk anak2 disana, mengecat atau membaiki,serta menyumbang derma kpd kampung itu dr pg sehingga malam,tidak bercadang ntk menetap disana kerana sy mndpt berita bahawa keadaan penempatan disana yg tidak seberapa…program ini didalam kertas adalah sramai 30 org,selama 4hari 3 mlm

    • darulmubarak says:

      Salam Encik,
      Boleh tinggalkan email untuk kami dapatkan maklumat lanjut mengenai program tersebut.

      Terima Kasih.

  7. ALEENA says:

    Assalamualaikum..adakah pihak darulmubarak mengambil pelajar praktikal daripada politeknik dalam bidang pelancongan?

  8. Azzakiah says:

    Tiadakah pakej lawatan ke negara2 Eropah?

    • darulmubarak says:

      Salam,
      Setakat ini kami belum buka tarikh untuk ke negara-negara eropah, tetapi jika puan ada tarikh dan mempunyai lebih 10 orang peserta, puan boleh hubungi kami dan insyaAllah akan usahakan.

      Terima kasih.

  9. Laila says:

    Salam,
    Boleh x emailkan quotation untuk trip ke Sabah 3d2n utk 18 org dewasa n 6 kanak2.. Trip 2013. TQ

    • darulmubarak says:

      Wslm,
      Terima kasih kerana menghubungi kami, bagi harga pakej Sabah, dewasa HARGA DARI RM1350 dan harga kanak-kanak potongan RM100 (bawah 12 tahun) atau RM350 (Bawah 2 Tahun) dari harga pakej. Walaubagaimanapun, harga boleh berubah-ubah selagi kami tidak menerima deposit.

      ** Aturcara telah kami emailkan pada email cik / puan.
      Terima Kasih.

  10. june says:

    aslkm/…
    JAKARTA/PUNCAK/BANDUNG
    09/02/2013

    (0700-0800 HRS)
    12/02/2013

    (2030-2330 HRS

    yg nie pakage boleh lanjut ke bulan march 2013 travel date 05/03 till 09/03 how much and any discount

    • darulmubarak says:

      Assalamualaikum…
      Terima kasih kerana melayari laman web kami.

      Maklumat telah di emailkan ke email saidari.
      Terima kasih,
      Admin

  11. mfisol says:

    Assalamualaikum! pakej umrah sebulan ramadhan, pergi sebelum puasa dan beraya kat sana ke? brapa jauh jarak hotel dgn masjidil haram?

    • darulmubarak says:

      Waalaikumusalam,

      Bagi pakej Umrah sebulan kita bergantung kepada tiket penerbangan, boleh jadi pergi sebelum ramadhan atau sudah masuk ramadhan dan termasuk beraya disana. Jarak hotel antara 350m-500m.

      Terima kasih.

  12. Yazid B Sardi says:

    Salam,

    Saya dan Family ( 7 org ) bercadang nak melancong ke Surabaya + Walisongo pada 20/12/2012 – 23/12/2012.
    Boleh x emailkan quotation.

  13. Yazid B Sardi says:

    Salam,

    Saya dan Family ( 7 org ) bercadang nak melancong ke Surabaya + Walisongo pada 20/12/2012 – 23/12/2012.
    Boleh pihak tuan aturkan tentative lawatan dan segala kos yg diperlukan.

  14. Azreena says:

    Salam,
    Sy ingin bertanya jika ada pakej ground shj utk seoul, korea. 13-19/3/2012,utk 2 org. Ataupun kalau ada group sedia ada yg kami boleh join.tq

  15. Noor Aini Ahmad says:

    As-salam. Saya ingin meminta sedikit nasihat dr ustaz. Saya daftar haji pd thn 2004 dan insyaallah pd 2014 ni turn saya dan suami akan sampai. saya ada baca org yg berhutang x bole pegi haji. Buat masa ni saya ada pinjaman keta, umah dan personal loan. Semua d bayar scr potongan gaji. klu duit simpanan haji dah cukup tapi hutang2 sy masih x abis tapi masih d byr spt biasa bole ke sy pegi menunaikan haji?

  16. NAS JUHANA says:

    salam..
    boleh x emailkan quo pakej perlancongan ke korea 4h3m pada 13/9 – 16/9/2013..untuk 2 dewasa 1 kanak-kanak..berserta aturcara..tq..

  17. kamarudin says:

    ada tak untuk package pergi kundasang sabah untuk bln 11 @ 12 thn 2013?

    • darulmubarak says:

      Setakat ini kami masih tiada tarikh tetap untuk ke sana, walaubagaimanapun…boleh tinggalkan no tel untuk kami hubungi sekiranya ada tarikh yang dibuka. Terima kasih.

  18. aien says:

    salam..nak tanya ada tak pakej ke korean untuk bulan 6 atau 7…boleh bagi quotation skali tak untuk 2 orang..terima kasih

    • darulmubarak says:

      Wassalam, buat masa ini tiada lagi tarikh ke korean untuk bulan 6 dan 7. Sekiranya sudah ada tarikh, kami akan emailkan quotation pada yang bertanya :)

      terima kasih,

      Admin

  19. Nurul says:

    Assalam..
    Ade tak syarikat encik menyediakan pakej ke beijing pada hujung tahun iaitu bulan nov-dis?

    Terima kasih..

    • darulmubarak says:

      assalamualaikum,

      terima kasih kerana melayari laman web kami.
      ye, pihak kami ada menyediakan pakej ke beijing, cuma buat masa ini belum ada group untuk kesana. paling awal, pada 9-14 mac 2013.jika berminat saudari boleh tinggalkan no hp ke email kami =)

      terima kasih,
      Admin

  20. Pn Zaidah says:

    salam, saya nak tanya, pakej umrah utk date 24/3 – 2/4 masih ada lagi ke?
    kalau ada saya nak tempah utk 3 org (2 dewasa 1 anak11 thn)

    • darulmubarak says:

      Wassalam..
      Ye masih ada kekosongan..boleh daftar segera utk mengelakkan seat penuh serta deposit RM500 seorang

      Terima kasih
      Admin

  21. Nadz says:

    salam..boleh sy dptkan price package ke korea pada bulan september jika ada..if possible price beserta tilet flight..untuk 4-5 org

  22. Nadzifah says:

    Assalam, pakej ke kota kinabalu pd pertengahan Februari 2013 ada tak? pakej untuk 3 org berapa? tq.

  23. Salwa says:

    Assalamualaikum w.b.t. Saya berhajat mahu menunaikan umrah pada tahun ini..tapi hanya mampu pergi dlm bulan Nov-Dis sahaja…memandangkan kerajaan Arab Saudi tak keluarkan visa ziarah pada bulan t’sebut…tak dapat la nak pergi hujung tahun ini..saya juga amat berminat untuk menziarahi baitulmaqdis..saya dengan seorang kawan…boleh emelkan pakej yang berkaitan ziarah baitulmaqdis dalam bulan nov-dis 2013..
    Syukran…

  24. adnanmahmood says:

    Tuan, saya bercadang nak mengikuti group package ke Jakarta Bandung utk 2 org.Syt tuan sudah ada group ke?

    • darulmubarak says:

      Assalamualaikum,

      Terima kasih kerana menghubungi kami.
      Sila lihat lampiran untuk sebutharga diminta pada email encik =).
      Setakat ini, kami sudah mempunyai 24 peserta bagi tarikh tersebut.
      Untuk makluman, harga yang diberi adalah harga DARI bermaksud boleh berubah selagi deposit & penyerahan deposit tidak dibuat.

      Admin

  25. noraini says:

    Salam, ada tak pakej kashmir musim bunga boleh saya dapatkan price termasuk tiket sekali dan tarikh lawatan.YK

    • darulmubarak says:

      Assalamualaikum…
      Terima kasih kerana melayari laman web kami.

      BUat masa ini, belum ada lagi tarikh di buka.
      Sekiranya ada, kami akan update dari masa ke semasa di laman web bahagian pelancongan, insyaAllah.

      TErima kasih,
      Admin

  26. khadijah says:

    salam,

    saya nk bertanya pihak tuan ada urusan utk ground package x utk bukit tinggi indonesia?
    dalam 15 orang, akan pergi akhir bulan may 2013.
    syukran

    • darulmubarak says:

      Assalamualaikum,

      Terima kasih kerana melayari laman web kami, puan khadijah.
      Boleh berikan flight details yang lengkap? Untuk memudahkan kami membuat sebutharga dan terus menghubungi 055287001 atau 0165267001,cawangan ipoh, perak.
      Pegawai bertugas akan cuba membantu pihak puan, insyaAllah.

      Terima kasih,
      Admin

  27. بسم الله الرحمن الرحيم
    أنا الاخ محمد ولدالب من مريتانيا
    أحبكم في الله ياشيخ و ارجو منكم أن تبحثوا لي عن عمل معكم وشكرا لكم على كل حال

  28. fina says:

    askum,sy plan untuk ke jeju,nami,jeongseo, jecheon, cheongpung,yeonriji sekitar cuti sekolah mac 2014,sy nak tw average kos sepanjang 9hari 8 malam sepanjang di sana,

  29. Syamsir says:

    Salam, syarikat kami bercadang untuk mengadakan percutian ke Beijing 6D5N pada 29hb Mei 2013 – 02hb Jun 2013 seramai 25 orang. Boleh bagi saya pakej termurah???

    TQ

    • darulmubarak says:

      Assalamualaikum…. Terim kasih kerana sudi melayari laman web kami. Kami telah cube manghantar maklumat ke mail saudara, tetapi tidak berjaya.
      Boleh hubungi 055287001 , ipoh untuk maklumat yang lebih jelas..

      Terima kasih,
      admin

  30. shikin says:

    assalammualaikum…saya telah menempah tiket penerbangan ke kota kinabalu pada 11/12/2012-14/12/2013..ada tak pakej untuk tour tempat wajib pergi di sana..saya pergi hanya satu famili (2 dewasa, kanak2 7thn & 3thn)…boleh tak bagi quotation full board..kalau ada group lain yang saya boleh join lagi bgs…tq

    • darulmubarak says:

      Assalamualaikum….
      TErima kasih kerana melayari laman web kami.
      Buat masa ini, pegwai bertugas bercuti seminggu.
      InsyaAllah, kami akan hubungi semulapuan syikin…
      CUma tahun itu betul ke puan shikin?

      TErima kasih,
      Admin

  31. fauzi says:

    slm ,saya bercadang utk ke medan atau bandung pada pertengahan bulan feb 2013 seramai 4org tlg beritahu jika ada dan itinerary sekali jika ada tq

    • darulmubarak says:

      Assalamualaikum,

      Terima kasih kerana melayari laman web kami
      Sila lihat lampiran untuk sebutharga diminta & harga diberi adalah harga penyertaan minimum seramai 4 Dewasa.
      Untuk makluman, harga yang diberi adalah harga dari & boleh berubah selagi confirmation tidak dibuat.
      Kami amat menggalakkan pembayaran deposit & penyerahan salinan muka depan passport 3 bulan sebelum berlepas.

      Boleh hubungi kami di talian : 055287001 untuk berbincang dengan staff kami di Darul Mubarak ipoh

      Terima Kasih,
      Admin

  32. Puan Anis says:

    Salam.Sy nak tahu pakej melawat HONG kONG Disneyland May 2013. .Ground package.Ada org ckp alang2 pi Hong Kong, pergi Shenzen, China. tolong bagi info skit. 2 dewasa, 3 kids,tq.

    • darulmubarak says:

      Assalamualaikum,

      Terima kasih kerana melayari laman web kami kami.
      Boleh saya dapatkan maklumat lengkap tentang jadual penerbangan seperti bilangan hari, anggaran tarikh? Supaya mudah untuk kami buat pengiraan harga ground pakej.

      Boleh hubungi kami di talian : 055287001 untuk berbincang dengan staff kami di Darul Mubarak ipoh

      Terima Kasih,
      Admin

  33. Anisah says:

    Assalamualaikum. Berhubung isu mahram. Bagaimana kalau saya dan seorang lagi rakan, kedua-keduanya wanita yang masih bujang, mahu pergi menunaikan umrah untuk tahun ini juga ? Mungkinkah terdapat lagi kelonggaran bagi wanita bujang untk menumpang mahram orang lain.

    • darulmubarak says:

      Assalamualaikum…
      Terima kasih kerana melayari laman ini.

      Untuk makluman saudari, mulai tahun 2013 ini Kedutaan Arab Saudi telahpun memberi arahan iaitu TIADA LAGI TUMPANG MAHRAM untuk jemaah wanita muslim bujang / single yang berumur 45 tahun ke bawah dan berhasrat untuk pergi menunaikan UMRAH di mana Kedutaan Besar Arab Saudi telah menetapkan syarat supaya pergi bersama MAHRAM (suami @ ayah@ saudara lelaki (adik beradik lelaki 18 tahun keatas) @ datuk).

      Terima kasih,
      Admin

  34. Assalamualaikum wrt. Saya dan suami bercadang ingin menunaikan umrah pada bulan Mei ini. Saya ingin membawa anak angkat perempuan ( Berumur 6 tahun) saya bersama. Kami telah mengambilnya mengikut undang-undang beserta Sijil Anak Angkat dan akuan sumpah. Saya difahamkan bahawa tidak boleh memohon visa umrah untuk anak angkat saya itu. Tetapi saya ada terbaca komen dari Ustaz bahawa boleh memohon visa umrah untuk anak angkat. Saya ingin meminta kepastian mengenai masalah ini. Mohon ustaz jelaskan prosedur yang perlu saya ambil . Terima kasih atas perhatian Ustaz.

    • darulmubarak says:

      Assalamualaikum…. terima kasih kerana melayari laman web ini.
      Untuk pengetahuan pihak puan, memang benar. Sebelum ini admin sistem ada memberi komen berkenaan tentang anak angkat.
      Namun maklumat terbaru dan 2 kes anak angkat, kami dapati urusan permohonan visa umrah tidak lepas.
      Harap penerangan admin, dapat membantu puan .

      Terima kasih,
      Admin

  35. Terima kasih tuan atas jawapan. Semoga Allah membantu kita yan sangat berharap peraturan kerajaan Arab Saudi dapat dilonggarkan. Amin.

  36. SURIYANI says:

    BOLEHKAH BAPA KANDUNG SAYA MENJADI MAHRAM KEPADA ANAK PEREMPUAN SAYA YANG BERUMUR 16 TAHUN YAKNI DATUK KANDUNG SEBELAH IBU.

    • darulmubarak says:

      Assalamualaikum….
      TErima kasih kerana melayari laman web kami.

      Cucu bermahramkan datuk sebelah ayah/ibu memerlukan dokumen yang sah seperti surat beranak cucu,ayah/ibu.

      TErima kasih,
      Admin

  37. Zainol Abidin says:

    Apakah niat umrah seseorang itu boleh di biarkan bergitu sahaja tanpa menyempurnakan semua rukun umrah?

    • darulmubarak says:

      Assalamualaikum….
      terima kasih kerana melayari laman web kami…

      Apakah yang menyebabkan di biarkan bergitu sahaja tanpa menyempurnakan semua rukun umrah?

      Terima kasih,Admin

  38. Noorhidayah says:

    Assalammualaikum w.b.t,

    Saya ingin membawa kedua2 ibu bapa saya pergi umrah pd awal tahun hadapan. Boleh emelkn quotation kpd emel saya? ada kursus yg disediakn utk umrah? terima kasih

    • darulmubarak says:

      Assalamualaikum…

      terima kasih kerana melayari laman web kami.
      Kami akan sentiasa update.
      awal tahun hadapan anggaran dari RM 4850. Puan boleh dafatar awal selepas selesai musim haji kerana visa tidak keluar lagi selepas musim haji.

      Terima kasih,
      admin

  39. yati says:

    saya ingin bertanya, masih adakah lagi musim luruh jikalau saya pergi pada tarikh 14 nov sehingga 20 nov 2013..ataupun pohon-pohon sudah tiada daun (Botak). Syarikat cik ada tak membuat travel pada tarikh tersebut. Terima kasih.

    • darulmubarak says:

      Assalamualaikum…
      Terima kasih kerana melayari laman web kami.

      InsyaAllah pihak kami akan menghubungi pihak puan.

      Terima kasih,
      Admin

  40. harpah says:

    Assalamualaikum..
    saya nak tanya ustaz, tambang pekej haji darul mubarak tahun 2013 berapa?

  41. harpah says:

    Assalamualaikum….saya ingin tahun setakat ini berapa ramai jamaah haji yang berdaftar dengan Darul Mubarak ?

  42. Hakkim says:

    Assalamualaikum wbt……
    Saya ingin bertanya ada x package 11 mlm 9 hari dan kedudukan hotel kurang dari 150 meter ke masjidilharam….. Target dalam bulan 5 ni….. Kalo ade saya ingin tahu berapa kos dan tarikh nye sekali untuk sebilik 2,3,dan 4 orang……

  43. Along says:

    Assalamualaikum
    Maaf saya ingin bertanye quotation tuk ke korea tidak termasuk flight berape ye

    Terima kasih

    • darulmubarak says:

      Assalamualaikum.
      terima kasih kerana melayari laman web kami…

      Boleh hubungi kami di talian : 055287001 untuk berbincang dengan staff kami di Darul Mubarak ipoh

      Terima Kasih,
      Admin

  44. Assalamualaikum wbt

    saya bercadang untuk menunaikan umrah pada hujung tahun 2013 bersama 2 anak dan isteri,boleh saya dapat berapakah harga pakej umrah untuk hujung tahun 2013.

    terima kasih.

    • darulmubarak says:

      assalamualaikum…
      terima kasih kerana melayari laman web kami…
      untuk umrah cuti sekolah akhir tahun, harga dari * rm5950 seorang dan unuk kanak2 bawah 12 tahun harga di potong rm 200 dari harga pakej

      terima kasih, admin

  45. Fatin says:

    Assalamualaikum, saya nak tau kalau2 ada group yg nak ke bandung dlm awal bulan September, boleh ke nk sertai sbb saya dan kawan berdua saja. terima kasih.

    • darulmubarak says:

      assalamualaikum…
      terima kasih kerana melayari laman web kami..
      buat masa ini destinasi bandung belum di buka, insyaAllah kami akan sentiasa update di laman web kami dalam masa terdekat untuk destinasi bandung
      terima kasih,
      admin

  46. Assalamualaikum. Adakah pihak tuan sediakan pakej untuk 3 @ 4 org shj untuk ke mana-mana destinasi luar negara?

    • darulmubarak says:

      Assalamualaikum…
      terimakasih kerana melayari laman web kami. pakej kami adalah berkumpulan sekitar 10 orang.
      contohnya, jika dari pihak puan ada 4 orang dan kami ada 4 orang, kami gabungkan dan boleh buka pakej destinasi…
      terima kasih,
      admin

  47. fazli says:

    Kami sekumpulan plajar U ingin mengadakan lawatan sambil belajar ke istanbul dalam tempoh 7 hari.Kami bercadang ingin membuat lawatan akademik 2 hari(pergi ke salah satu universiti yg terdapat di sana dah lawatan ke muzium bank negara sekiranya ada, hari selebihnya melancong ke tempat menarik d istanbul.Boleh kah kami tahu angaran kos untuk 20 orang,dan tentatif program…tq

    • darulmubarak says:

      Assalamualaikum…
      Assalamualaikum…. saudari fina…
      Terima kasih kerana sudi melayari laman web kami.

      Saudari boleh nyatakan bilangan yang akan pergi melalui pakej ini ke emel kami : darulmubarakipoh@gmail.com atau terus menghubungi 055287001 atau 0165267001,cawangan ipoh, perak.
      Pegawai bertugas akan cuba membantu pihak puan dalam merancang perjalanan, insyaAllah.

      Terima kasih,
      Admin

  48. firdaus says:

    salam, tuan. betul ke info terbaru saya dapat bahawa sekarang ni pihak Muasasah dah limit setiap ejen hanya boleh daftar 450 jemaah sahaja setiap bulan?

  49. Nakiah says:

    Askm, saya ingin bertanya. Saya dan keluarga, insyallah akan bercuti ke Hong kong 4 hari 3 malam dan seterusnya ke shenzen dan ghuangzhao selama 3 hari 2 malam. Saya belum menempah tiket, cadangannya pada 18 Nov . Saya inginkan quotation dari pihak tuan. Kalau boleh ground pakej. Keluarga saya 4 dewasa dan 4 kanak kanak. Harap dapat respons daripada pihak tuan

    • darulmubarak says:

      Assalamualaikum,

      Terima kasih kerana melayari laman web kami kami.
      Boleh hubungi kami di talian : 055287001 untuk berbincang dengan staff kami di Darul Mubarak ipoh supaya lebih memudahakan rancangan perjalanan saudari sekeluarga, insyaAllah.

      Terima Kasih,
      Admin

  50. syukur says:

    assalamualaiku, saya pelajar dai universiti sains islam malaysia, nilai.
    boleh saya tahu mengenai POLC management tentang syarikat tuan secara ringkas?
    iaitu dari segi planning, organizing, leading & controlling dalam syarikat tuan. Syukran :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>